Blu-ray

Blu-ray Producties

The Van Studios maakt nu ook Blu-ray producties. Kenmerken

blu-raylogoBlu-ray is als formaat bedoeld voor de opslag van high-definition television-films en is een beoogde opvolger van de dvd.
De kortere golflengte van de gebruikte blauwe laser maakt het mogelijk een hogere informatiedichtheid te behalen, zodat meer informatie op dezelfde schijf kan worden opgeslagen. Een blu-rayschijf heeft een capaciteit van ongeveer 25 GB of twee uur HDTV-audio + -video met een bandbreedte tussen 36 en 72 Mbps. Het is tevens mogelijk om verscheidene lagen boven op elkaar te zetten die elk 75 GB kunnen opslaan, hierdoor is het mogelijk om meer dan 150 GB op één schijf te zetten. In de toekomst zal blu-ray een hogere capaciteit hebben van 250 GB tot 1 Terabyte.

Studio-ondersteuning

Blu-ray wordt ondersteund door bijna alle belangrijke Amerikaanse filmmaatschappijen, te weten Walt Disney, 20th Century Fox, Warner Bros. Entertainment, Sony Pictures Entertainment (Columbia Pictures, TriStar Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer, New Line Cinema, Dreamworks, Weinstein Co. en Paramount. Universal Studios ondersteunt blu-ray vanaf de zomer van 2008.

Compatibiliteit

Het is overigens mogelijk om met blu-rayspelers gewone dvd- en cd-schijven af te spelen.Blu-rayfilms kunnen afgespeeld worden via blu-rayspelers en de Playstation 3. Beide ondersteunen alle HD-formaten (480p/i, 720p en 1080i/p). De films kunnen dus afgespeeld worden op standaard tv's, maar dan zonder HD-beeld, of op een HD-Ready-tv, met kwaliteit tot 1080i. Het beste beeld bereik je met een Full HD-tv, met de Full HD 1080p-kwaliteit.

Blu-ray wordt ook gebruikt in de professionele broadcastmarkt. Sony levert videocamera's die werken met het "XDCAM professional disc system": een opslagmethode die ook gebruikmaakt van de blu-raydisk.

Interactiviteit

Geavanceerde interactiviteit wordt verkregen met behulp van de speciaal voor blu-ray ontwikkelde BD-J-standaard die zich baseert op Java, versie 1.3. BD-J is een deelverzameling van de Globally Executable MHP-standaard (GEM). GEM is de wereldwijde versie van de Multimedia Home Platform-standaard. BD-J bevindt zich op alle nieuwe blu-rayspelers (vanaf 31 oktober 2007). Oudere modellen hebben meestal geen BD-J, maar enkel HDMV, wat nauwelijks meer mogelijkheden biedt dan een standaard-dvd. BD-J biedt erg veel mogelijkheden, zelfs spelletjes, maar is niet streng gestandaardiseerd en eist veel van de spelers.

Specificaties

* Maximale resolutie: Full HD TV, te weten 1920 x 1080, progressief (1080p).
* Opslagcapaciteit
o Enkellaags: 25 GB
o Dubbellaags: 50 GB

* Maximale bitrates
o Raw data overdracht: 53.95 Mbit/s
o Audio+Video+ondertiteling: 48.0 Mbit/s
o Video: 40.0 Mbit/s

Kopieerbeveiligingen

Blu-ray maakt, net als HD DVD, gebruik van DRM-technieken (het zogeheten Advanced Access Content System of AACS) die het afspelen van de schijf buiten door de leveranciers toegestane hardware en software onmogelijk moeten maken teneinde onbedoeld gebruik van de media te voorkomen.

Blue-rayregiocodes

Blu-rayfilms bevatten, net als de dvd, regiocodes. De wereld is echter, anders dan bij de dvd, onderverdeeld in drie regio's:

A/1 Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika,Korea, Japan, Taiwan en Zuidoost-Azië.
B/2 Europa, Groenland, Franse overzeese gebieden,Midden-Oosten, Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
C/3 Volksrepubliek China, Rusland, Centraal Azië en Zuid-Azië.


 
korpadiSign